Doe mee met werkprogramma ‘Liefdevolle zorg’

08 sep.

Wilt u aan de slag met levensvragen van ouderen? Reliëf en Vilans komen met een innovatief werkprogramma. Doet u mee?

Een schoon bed, op tijd je medicijnen krijgen, hulp bij het aankleden; het hoort allemaal bij ‘goede zorg’. Toch vinden de meeste ouderen dat niet het belangrijkste. Zij willen vooral het gevoel hebben dat medewerkers oog en oor hebben voor hoe het écht met hen gaat. Dat medewerkers weten wat belangrijk voor hen is, en wat voor hen een dag de moeite waard maakt. Ook de overheid onderschrijft dit, zo blijkt uit de Kamerbrief 'Waardigheid en trots. Liefdevolle zorg voor onze ouderen'.

Doet u mee aan het werkprogramma ‘Liefdevolle zorg’ van Reliëf en Vilans?

Voor wie?

Deelnemers aan het werkprogramma zijn interne projectleiders en innovatoren die werken aan liefdevolle ouderenzorg.

U gaat op basis van de nieuwe Kwaliteitsstandaard Levensvragen binnen uw organisatie aan de slag met cliënten(raden), teams en leidinggevenden.

Wat gaan we doen?

De inhoud van het werkprogramma stemmen we af op uw behoeften. U werkt een jaar samen met deelnemers van 6 tot 10 andere organisaties.

· We bepalen en bespreken uw uitgangssituatie; in hoeverre is er al aandacht voor zingeving en levensvragen binnen uw organisatie?

· Wat wilt u in dit jaar bereiken? U werkt uw eigen doelen binnen het werkprogramma uit en ontvangt feedback van de overige deelnemers en de coaches van Vilans en Reliëf.

· U ontvangt advies en coaching op locatie.

· De deelnemers komen 6 keer bij elkaar (op wisselende locaties) om ervaringen te delen, vragen te stellen en feedback te krijgen.

· Via een digitale leergroep hebben de deelnemers tussendoor contact met elkaar en de coaches.

· We maken praktische handreikingen per organisatie.

· U ontvangt een in company training door gespecialiseerde trainers.

· We evalueren tussentijds en na afloop de veranderingen per organisatie.

“Een licht dementerende man springt in de vijver tegenover zijn verzorgingshuis en begint baantjes te trekken. Paniek onder het verplegend personeel. De verpleeghuisarts grijpt de telefoon en belt ouderenarts Joris Slaets van het UMC Groningen. Wat moeten ze met deze man? Slaets: Ik zei: is de man verdronken? Nee, nee de man kon uitstekend zwemmen. Dat deed hij zijn hele leven al. Het mocht alleen nooit van het personeel. Waarom heeft het verzorgingshuis de zwempartij niet gefaciliteerd?” (NRC 28 juli 2015)


Wat levert het op?

U ontwikkelt samen met de andere deel-nemers praktische handreikingen, leert met en van elkaar en ontvangt coaching bij het terugkoppelen van uw ervaringen in uw eigen organisatie. Andere resultaten:

* Voor de cliënt

De oudere voelt zich gezien en gehoord. Hij kan terug- en vooruitkijken naar het eigen leven, krijgt meer eigen regie en voelt zich van betekenis.

Voor de medewerker

Mensen kiezen voor werken in de zorg, omdat ze contact met anderen belangrijk vinden en van betekenis willen zijn. Aandacht voor levensvragen van hun cliënt geeft ze veel voldoening. Dat vergroot hun werkplezier en vermindert het ziekteverzuim. Tijdens het werk-programma borgen we dit door de medewerkers te voorzien van kennis, inspiratie en handreikingen.

* Voor de organisatie

Tevreden cliënten en medewerkers is een belangrijke opbrengst. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat gesprekken over levensvragen met zelfstandig wonende ouderen het beroep op de (huisartsen)zorg vermindert en de zorgkosten omlaag brengt. Praktijkervaringen laten zien dat dit ook voor de langdurende zorg geldt.

Wanneer

Het werkprogramma ‘Liefdevolle zorg’ loopt van november 2015 tot en met november 2016. In oktober houden we kennismakingsgesprekken met belangstellende organisaties.

Kosten

Deelname aan het werkprogramma ‘Liefdevolle zorg’ kost € 10.000 per deelnemende organisatie.

Meer informatie

Wilt u meer informatie, neem dan contact op met Wout Huizing whuizing@relief.nl of kom naar één van de gratis belangstellingsbijeenkomsten op:

· donderdag 8 oktober van 13:30 uur tot 15:30 uur

· dinsdag 27 oktober van 13:30 tot 15:30 uur

Hier hoort u meer over de inhoud en vorm van het programma en kunt u zich oriënteren op de waarde ervan voor uw organisatie.

Aanmelden

U kunt zich hiervoor aanmelden door dit formulier in te vullen.

 

Terug naar nieuws