Fotowedstrijd op Zorgvoorbeter.nl

04 sep.

Al 400 ingezonden foto's: mentaal welbevinden in beeld

 

Seen_Welzijn_clown_150.jpg


Wat betekent mentaal welbevinden in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg? Voor de fotowedstrijd mentaal welbevinden zijn al 400 foto’s ingezonden. De respons is boven verwachting. De jury van de fotowedstrijd daagt mensen uit om nog nieuwe thema’s en invalshoeken te zoeken. De fotowedstrijd loopt tot 15 september. De winnaar krijgt een Pluim belevingsbon van 100 euro.

Bekijk de 400 ingezonden foto’s op Zorgvoorbeter.nl

Diversiteit van inzendingen

Mariëlle Cuijpers, expert mentaal welbevinden van Vilans: ‘We krijgen zo veel hartverwarmende en creatieve foto’s binnen. Het is geweldig dat mensen hun kijk op mentaal welbevinden met elkaar willen delen. Doordat de maker in het bijschrift zijn of haar persoonlijke betekenis bij de foto geeft, krijgen de beelden nog een extra dimensie. Er zijn veel natuurfoto’s ingezonden en beelden van mensen die gezamenlijk een activiteit ondernemen. Je ziet dat dat belangrijk is voor mensen.’ Opvallend is de grote diversiteit van inzenders: verzorgenden, verpleegkundigen, managers, beleidsmedewerkers, leerlingen, managers, veel uit de ouderenzorg maar ook een aanzienlijk aantal uit gehandicaptenzorg. En ook veel mantelzorgers doen mee.

Biesheuvel_Verbondenheid_200.jpgUitdaging: beeldset met variatie van beelden

Van de meest aansprekende foto’s maakt Vilans een beeldset, een nieuwe werkvorm waarmee zorgmedewerkers op een laagdrempelige en creatieve manier met cliënten en familie in gesprek kunnen gaan over levensthema’s. Hiervoor heeft de jury een voorkeur voor een grote variatie aan beelden. Jurylid Ilse Vooren, fotograaf en humanisticus: ‘We dagen zorgverleners en mantelzorgers uit om bij de laatste ronde inzendingen oog te hebben voor soorten foto’s die ondervertegenwoordigd zijn.’

Bijvoorbeeld:

  • Sjoers_Autonomie_200.jpgabstracte of grafische foto's (foto's met lijnenspel, duidelijke vormen),
  • detailfoto's
  • foto's van de keerzijde van mentaal welbevinden (omgaan met verdriet, eenzaamheid, angst, boosheid, frustratie)
  • foto's die levensbeschouwing, religie of geloof uitdrukken
  • thema diversiteit in beeld: cultureel, leefwijze, bijzondere hobbies

Bezuinigingen

Vilans ontwikkelde eerder de Landkaart Domein Mentaal Welbevinden. De plaats- en straatnamen op deze landkaart staan symbool voor gebeurtenissen, emoties en levensfases. Deze Landkaart dient als inspiratie voor de fotowedstrijd. Een zorgverlener die deelneemt aan de fotowedstrijd: ‘De landkaart is een fantastisch hulpmiddel voor meer bewustwording dat het in zorg en welzijn ook altijd gaat om het werken met mensen en de manier waarop je contact maakt met mensen. Door de bezuinigingen wordt het moeilijker om bewust te blijven streven naar aansluiten bij de belevingswereld van de mensen waar we voor zorgen.’

Workshops en trainingen

Vilans biedt de volgende workshops en trainingen aan voor zorgverleners:

Stuur je foto in vóór 15 september

Door jouw foto in te sturen laat je zien wat mentaal welbevinden voor jou betekent en help je om het thema meer aandacht te geven in de zorg. In september wordt de winnaar van de fotowedstrijd bekend gemaakt. Vilans ontwikkelde eerder de Landkaart Domein Welbevinden. Lees meer hierover: www.zorgvoorbeter.nl/welbevinden

Voor ouderenzorg en gehandicaptenzorg

Zowel medewerkers uit de ouderenzorg als gehandicaptenzorg worden van harte uitgenodigd om mee te doen met deze fotowedstrijd. Doe mee en nodig mensen in je netwerk uit om ook mee te doen!

Alle kennis voor zorgprofessionals op een rijZorgvoorBeter_WWW_Logo_120.png

Het Kennisplein Zorg voor Beter (www.zorgvoorbeter.nl) geeft uitgebreide informatie over meer dan 20 thema’s in de ouderenzorg, zoals medicatieveiligheid, vrijheidsbeperking, dementie en veranderingen in de langdurige zorg. Op Zorgvoorbeter.nl staan richtlijnen en praktische instrumenten die zorgmedewerkers in de praktijk kunnen gebruiken om de zorg voor ouderen en chronisch zieken te verbeteren. Op het kennisplein is daarnaast veel nieuws te vinden. Het Kennisplein is een initiatief van Vilans, ActiZ, V&VN en ZonMw.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen in de langdurige zorg? Meld je aan voor de gratis tweewekelijkse e-mail nieuwsbrief: www.zorgvoorbeter.nl/nieuwsbrief.

Terug naar nieuws