Het mensbeeld achter het regeerakkoord

24 nov.

Toespraak Janneke Stegeman bij Najaarssymposium van ReliŽf

Na afloop van de Algemene Ledenvergadering van Reliëf vond op 20 november het najaarssymposium plaats. Theologe Janneke Stegeman ging hierbij in op het regeerakkoord, en dan met name op de paragraaf Zorg hierin.

Ze stelt: "Allereerst is zeker dit regeerakkoord in de eerste plaats een compromis, vervolgens is het nogal aan de oppervlakte. Het is bepaald geen stuk waar de inspiratie van afdruipt. De taal van het regeerakkoord is vaak vaag, het soort taal waar je het moeilijk mee oneens kunt zijn. ‘Sport brengt saamhorigheid’ - daar zijn we dus voor.
De vier fractievoorzitters van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie prezen ieder hun eigen trotspunten aan. Een gedeeld verhaal over onze samenleving en hoe dit regeerakkoord daaraan bijdraagt vertelden ze niet.
Voor een deel is het afwachten in wat voor beleid het wordt omgezet. Voor een ander deel is al duidelijk dat niet alles wat wordt gesuggereerd ook daadwerkelijk zo is. Geen kabinet was groener geweest, volgens Pechtold, maar volgens Greenpeace voldoet Nederland met deze plannen niet aan de doelstellingen van Parijs. De ChristenUnie was blij dat ontwikkelingssamenwerking veel meer geld krijgt, maar inmiddels is duidelijk dat er de komende vier jaar 0,1 miljard bij komt, geen 1,8 miljard.
Het akkoord spreekt van ‘investeren in de zorg,’ maar de grootste bezuinigingen moeten komen uit het beperken van de kosten in de zorg. Zelfs de wijkverpleging, die de volle lading van ouderen die thuis blijven wonen opvangt, moet inleveren."

Lees het hele verhaal via de pdf.

Terug naar nieuws