In Memoriam Martien Pijnenburg

03 dec.

Op 28 november 2013 is Martien Pijnenburg op 62-jarige leeftijd overleden

Martien wist vanaf het begin van dit jaar dat hij niet meer beter zou worden en zijn ziekte heeft zich gelukkig lang verborgen gehouden. In november kwam echter een plotselinge omslag en hebben we toch nog in korte tijd afscheid moeten nemen van een bijzonder mens.

Martien heeft veel betekend voor de ethiek in de gezondheidszorg. Hij studeerde moraaltheologie in de jaren 70 in Nijmegen, bij Theo Beemer. Hij combineerde dit met de studieverpleegkunde om de praktijk van de gezondheidszorg van binnenuit te leren kennen. Hij werkte aanvankelijk als verpleegkundige. Vanaf 1982 was hij directeur van de Katholieke Vereniging van Zorginstellingen (KVZ). Bij de fusie tussen de KVZ en de CVZ tot Reliëf, in 2003, zette hij zijn loopbaan voort als universitair docent medische ethiek bij UMC St. Radboud in Nijmegen. In februari 2010 promoveerde hij bij Henk ten Have en Frans Vosman op de studie Sources of care: Catholic healthcare in modern culture. An ethical study.

In dat proefschrift zitten eigenlijk alle elementen waar hij zich een leven lang voor heeft hard gemaakt: een kritisch en ethisch geïnformeerd denken over de wijze waarop wij de gezondheidszorg organiseren, met gevoel voor de politieke context waarin dat gebeurt en het belang van de levensbeschouwelijke bronnen waaruit geput wordt. Het was ook de inspiratie voor het Prudentia-project dat onder zijn bezielende leiding al jarenlang lopende was en nog is.

We zullen Martien gedenken als een royaal mens in de volle betekenis: koninklijk in het serieus nemen en ruimte maken voor mensen, trouw en betrouwbaar, begiftigd met een groot en warm Brabants hart en een groot gevoel voor rechtvaardigheid.

Terug naar nieuws