Kerkdienst in instelling staat onder druk

10 feb.

Het aantal kerkdiensten in zorginstellingen neemt af.

 

Vorig jaar schrapten drie ziekenhuizen de zondagse samenkomsten. Ook verpleeg- en verzorgingshuizen snoeien in het aanbod. „Eén van de weinige gemeenschappelijke momenten verdwijnt daarmee.”

December 2013. In het Zwolse verpleeg- en reactiveringscentrum Zandhove wordt voor het laatst op zondagmorgen een kerkdienst gehouden. De samenkomst wordt massaal bezocht, zowel door bewoners als een vaste kern van vrijwilligers. In de weken ervoor hebben zij vruchteloos protest aangetekend tegen het verdwijnen van de zondagse kerkdienst: de directie meent dat kleinschalige samenkomsten op andere momenten een goed alternatief bieden.

Zoals Zandhove zijn er meer zorginstellingen die kerkdiensten schrappen, constateert directeur Thijs Tromp van Reliëf, een christelijke vereniging van zorgaanbieders. De achterliggende decennia is het houden van diensten in een zorginstelling volgens hem steeds minder vanzelfsprekend geworden. Hij ziet verschillende oorzaken. „Niet alleen loopt godsdienstigheid en kerkelijkheid in het algemeen terug, ook hebben veel mensen minder behoefte aan grootschalige samenkomsten.”

http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/aantal_kerkdiensten_in_zorginstellingen_daalt_gestaag_1_799746.

 

Terug naar nieuws