Neutrale niet-reanimatiepenning eindelijk feit

20 jun.

Begin juni vond de officiŽle lancering plaats van de niet-reanimerenpenning. 'Dit is het resultaat van een jarenlange lobby. Ik ben blij dat deze neutrale penning nu eindelijk beschikbaar is', zegt Thijs Tromp, directeur van ReliŽf.

Een neutrale penning was tot nu toe niet beschikbaar. De NVVE (de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde) heeft ruim 10 jaar geleden een eenduidige, voor iedereen herkenbare en wettelijk erkende niet-reanimerenpenning geïntroduceerd. Daarvoor verdient de NVVE alle complimenten. Er was alleen één nadeel, je moest eerst lid worden van de NVVE. Dat vormde voor veel burgers een obstakel om de penning aan te schaffen. Daarbij speelden financiële en levensbeschouwelijke overwegingen een rol.

Brede toegankelijkheid
Samen met onder meer de NPV, KBO-PCOB, Verenso en de NVVE pleitte Reliëf keer op keer bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor een brede toegankelijkheid van de niet-reanimerenpenning. Vorig jaar juli gaf Minister Edith Schippers van VWS aan de Patiëntenfederatie Nederland de opdracht om een neutrale penning uit te brengen en de verspreiding daarvan mogelijk te maken. ‘Ik hoop dat veel mensen, die niet gereanimeerd willen worden, deze penning zullen aanschaffen. Het is voor zorgverleners van groot belang dat zij snel en op eenduidige wijze duidelijk kunnen zien als iemand met een hartstilstand niet gereanimeerd wil worden. Dat voorkomt misverstanden en uiterst vervelende situaties’, aldus Tromp.

Erkend door zorgverleners en hulpdiensten
Met een niet-reanimerenpenning geeft iemand aan niet gereanimeerd te willen worden. De penning is vergelijkbaar met een schriftelijke wilsverklaring als behandelverbod. De neutrale niet-reanimerenpenning wordt erkend door zorgverleners en hulpdiensten. Dragers van de penning laten hulpverleners zien dat zij niet gereanimeerd willen worden als zij een hartstilstand hebben. Op de voorkant van de penning staat de naam, pasfoto in kleur en handtekening van de persoon. Op de achterkant staat de tekst ‘Ik verbied iedereen, onder alle omstandigheden elke vorm van reanimatie op mij toe te passen’ en het logo van de Patiëntenfederatie Nederland. De penning kost € 37,50 en is verkrijgbaar via deze website of via 030 – 29 16 700. Hij is gemaakt van aluminium en nikkelvrij. De penning wordt deels bekostigd met subsidie om hem voor deze prijs aan te kunnen bieden. De Patiëntenfederatie Nederland maakt geen winst op de penning.

Overwegingen
De folder van de Patiëntenfederatie Nederland geeft meer informatie over de penning en de afwegingen die u kunt maken. Mensen die overwegen om de penning aan te schaffen kunnen voor ethische en andere informatie ook terecht op de site van de Nederlandse Patiënten Vereniging of op de site van de christelijke ouderenbonden.

Terug naar nieuws