Verrassend symposium over kwetsbare ouderen

26 sep.

Onderzoek van Elpine de Boer en Arie Kooijman vormt de aanleiding voor een symposium op 7 november over veerkracht en spiritualiteit onder “kwetsbare ouderen” in het ziekenhuis

(Oudere) Patiënten in het ziekenhuis. Zijn dat kwetsbare mensen? Zien zij zichzelf als kwetsbaar, of worden ze in een medische context als kwetsbaar gekwalificeerd? Zijn ze wel zo breekbaar als wij denken? Wie in de medische zorg alleen kijkt naar de uiterlijkheden van een patiënt vergeet mensen aan te spreken op hun innerlijke kracht. En juist wat ‘onder de huid’ zit zou wel eens een sleutel kunnen zijn voor (werken aan) hun herstel. Want wanneer is er van herstel sprake? Wie of wat is dan hersteld?

Op dit symposium staat in de ochtend het onderzoek centraal van Dr. Elpine de Boer en Dr. Arie Kooijman naar veerkracht en spiritualiteit onder “kwetsbare ouderen” in het Diaconessenhuis te Leiden. ’s Middags waaiert de thematiek breder uit naar andere onderzoeksterreinen. Duidelijk wordt het belang van (aandacht voor) de veerkracht van patiënten en vervolgens hoe in de communicatie te sturen naar kracht in plaats van zwakte.

U hoort verrassende uitkomsten van het Leidse onderzoek en krijgt nieuwe inzichten uit onderzoek en praktijk die prikkelen en uitdagen voor uw eigen communicatie met ‘kwetsbare mensen’.

Voor meer informatie en aanmelden, klik hier.

Terug naar nieuws