ReliŽf symposium 'Voltooid leven'

15 nov.

Een voltooid leven, wat is dat eigenlijk? Els van Wijngaarden, onderzoeker aan de Universiteit voor Humanistiek sprak hierover tijdens het symposium dat volgde op de Algemene Ledenvergadering van ReliŽf.

Van Wijngaarden nam de aanwezigen mee in haar promotieonderzoek over ‘voltooid leven’. Welke ervaringswereld gaat er achter deze term schuil? En is de dood wel een oplossing? Volgens van Wijngaarden is de term voltooid leven eigenlijk een ongepast eufemisme, omdat er vaak een rauwe tragiek achter schuilgaat. Het verlangen naar de dood heeft te maken met een gevoel van vervreemding. Mensen hebben het gevoel de regie over hun leven te verliezen, overbodig of afhankelijk te zijn en los te raken van anderen, maar ook van zichzelf. Dit roept verzet op en versterkt het verlangen om hun leven te beëindigen. Tegelijkertijd is er toch nog verlangen om te leven. Er is dus een bepaalde ambivalentie, die overigens niet los staat van externe factoren en omstandigheden.

Welke rol zouden zorgaanbieders en zorgverleners kunnen spelen het vraagstuk rondom voltooid leven? Tijdens de gedachtewisseling met de aanwezigen bleek wel dat er geen pasklare oplossingen zijn, maar dat het belangrijk is om stil te staan bij vragen als: Zijn we in staat om mensen te begeleiden in het oud(er) worden? Worden ze gezien en gehoord als mens? En hebben we de ruimte om nabij te blijven als het leven bij mensen pijn doet?

Reliëf maakt deel uit van de coalitie ‘Van betekenis tot het einde’. Deze coalitie wil stimuleren dat mensen meer ruimte en aandacht hebben voor de laatste fase van hun leven en hierover met elkaar in gesprek gaan. Zie ook de website www.ikwilmetjepraten.nu.

Els van Wijngaarden promoveert op 22 november a.s. Het daarop volgende publiekssymposium is inmiddels uitverkocht.

Terug naar nieuws