Symposium 18 november: Terug naar het hart van de zorg

07 dec.

Symposium 18 november 2013: hier vindt u de bijdragenAnnemarie van Dalen
 sprak deze middagdag over succesvolle zorgvernieuwing.

Zij promoveerde in 2012 op de studie Zorgvernieuwing. Over anders besturen en organiseren. In deze studie vertelt zij het verhaal van twee innovatieve zorgorganisaties die beide een toonaangevende praktijk hebben ontwikkeld: Esdégé-Reigersdaal en Buurtzorg Nederland. Op zoek naar de ‘succesfactoren’ van deze organisaties ontdekte Annemarie dat ze stelselmatig beginnen bij hun visie op zorg en de waarden die hen drijven. Door deze waarden aandacht en ruimte te geven voelen zorgvragers zich als volwaardige mensen gezien en behandeld. Kostenbeheersing, regel- en meetdrift en andere eisen uit de systeemwereld staan in deze organisaties ten dienste van de beroepstrots van de professional. 

Lees meer over haar publicatie Zorgvernieuwing.

Download haar powerpoint presentatie Succesvolle Zorgvernieuwing.

 

Marius Buiting sprak deze middag over de verdraaide zorgorganisatie.

Wouter Hart schreef met Marius Buiting het succesvolle boek Verdraaide organisaties. Terug naar de bedoeling. Volgens Hart en Buiting is de tijd van beheersing van organisaties voorbij. Doelstellingen formuleren, businessplannen schrijven, managementinformatiesystemen bouwen, aansturingsystemen optuigen en vervolgens de mensen zien te overtuigen van het belang van hun werk, dat doodt de bezieling en het levert vooral ballast en overhead op en niet de toegevoegde waarde die we als organisatie willen bieden. We moeten terug naar de bedoeling, dat is wat mensen inspireert, daar komen de krachten vrij die we echt nodig hebben. Hart en Buiting raakten met hun analyse onmiskenbaar een snaar; niet voor niets is dit het best verkochte managementboek van 2013. 

Onlangs is Spiegelbeelden verschenen, geschreven ter ere van het vierde lustrum van de NVTZ door Wouter Hart, Henk den Uijl en Marius Buiting. Spiegelbeelden gaat op zoek goede zorg met opmerkelijke besturingsfilosofieën. Aan de hand van 8 interviews, 8 gedichten, 8 beschouwende essays en 8 schilderijen wil men toezichthouders, maar eigenlijk iedereen in de zorg, inspireren bij zowel bezinning als handelen.

Beide boeken zijn bij de NVTZ te bestellen.

 

Marije Stegenga sprak deze middag over sturen op waarden.

Marije werkt als projectleider van het Reliëf Zorgconcept  aan de implementatie van een nieuwe manier van werken in de zorg. De uitgangspunten van deze zorgvisie zijn: werken met waarden, de zorgrelatie centraal en het ondersteunen van bestaande netwerken van zorg. Kenmerkend is dat de kernwaarden van zorg het begin- en eindpunt vormen van het werken in de alledaagse praktijk. Alleen zo kan de bezieling van de zorgprofessional weer tot bloei komen. Cruciaal blijkt de rol van bestuurders, directeuren, managers en teamleiders te zijn. Het blijkt niet eenvoudig los te komen van de reflex van beheersing en controle. Marije Stegenga laat ons meekijken in haar praktijk en laat zien hoe waardegericht leiderschap en bezield vakmanschap samen leiden naar een praktijk van menslievende zorg. 

Download haar powerpoint presentatie Sturen op waarden.

Terug naar nieuws