Noem mijn naam: over het verlies van een kind

13 okt.

Zojuist verscheen bij uitgeverij Adveniat het boek ‘Noem mijn naam, leven met de dood van een kind’, samengesteld door Marinus van den Berg en Daan Westerink.

VERHALEN OVER HET VERLIES VAN EEN KIND

13059.jpg

Noem mijn naam, zo heet een bundel die zojuist is verschenen bij Adveniat. Het is een boek met verhalen over het verlies van je kind en kleinkind. En het is daarnaast een verzameling poëtische teksten die ouders en andere familie kunnen helpen om te leven met dit kruis. De verhalen en de teksten snijden me door de ziel en benemen soms de adem. De dood went nooit en doet een heel leven pijn, zo merk ik ook nu weer bij de redactie van dit boek.

Juist daarom heeft Leo Fijen Marinus van den Berg en Daan Westerink in het voorjaar gevraagd om mee te doen in dit project. Ze hoefden daar geen moment over na te denken. Beiden kennen de verhalen van ouders en weten hoe belangrijk het is om

telkens weer met nieuwe verhalen te komen. Want ouders en andere familie die dit drama moeten meemaken zijn op zoek naar houvast in hun gebroken bestaan. Die kunnen ze onder meer in verhalen van lotgenoten vinden. En dat houvast ervaren ze ook in teksten en gedichten. De verhalen en poëzie komen niet alleen van Marinus van den Berg en Daan Westerink. Ook deskundigen als Manu Keirse, Claire van den Abbeele, Riet Fiddelaers-Jaspers en Wout Huizing, stafmedewerker van Reliëf doen hun best om troost te bieden aan ouders die hun kind verliezen.

Leo Fijen over het boek: "In die stilte zijn niet veel woorden nodig. In december ben ik de laatste jaren bij de Vereniging van Ouders met een Vermoord Kind. Die komt altijd bij elkaar in de moeilijkste maand van het jaar. Het belangrijkste ritueel is het ontsteken van kaarsjes bij de foto’s van hun vermoorde kinderen. Ik noem dan de namen. Twee of drie tegelijk. De ouders lopen dan naar voren en zetten de kaarsjes bij de foto van hun zoon of dochter. Meer gebeurt er niet: het licht van de kaars en de naam van hun kind. Daarom hoefde ik niet lang na te denken over de titel van deze nieuwe bundel: ‘Noem mijn naam’. Want zolang de naam genoemd wordt, blijft hun kind voortleven."

Noem mijn naam, leven met de dood van een kind, samenstellers Marinus van den Berg en Daan Westerink, 200 pagina’s, € 16,95

Terug naar nieuws