ReliŽf Jaarcongres 2018

Het jaarcongres heeft als thema: Zorg en techniek: welke morele waarden wijzen ons de weg bij het toepassen van technologische ontwikkelingen in de zorg?

De gezondheidszorg in Nederland is uitzonderlijk hoog van kwaliteit, mede dankzij technologische ontwikkelingen. De mogelijkheden lijken onbegrensd. Denk aan robots, domotica, beeldschermzorg, zelfmanagement, de ontwikkeling van het exoskelet of het inzetten van virtual reality-brillen bij de behandeling van trauma’s. Deze fascinerende technologische ontwikkelingen helpen ons vooruit, maar ze roepen ook lastige morele vragen op. Hoe wenselijk is het dat een gezelschapsrobot het menselijk contact vervangt? Of dat je tijdens de zwangerschap de potentiële erfelijke ziektes van je kind kunt vernemen? En hoe ver kunnen we gaan in het ‘verbeteren’ van mensen en waarom zouden we dat willen? Hoe ziet menslievende zorg er uit in technologische tijden?

Tijdens het Reliëf Jaarcongres 2018 bespreken we welke morele waarden ons de weg kunnen wijzen bij het toepassen van technologische ontwikkelingen in de zorg.

We zijn trots dat de volgende vijf sprekers reeds hun bijdrage hebben toegezegd: prof. dr. Peter Paul Verbeek (hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de Universiteit Twente), dr. Alistair Niemeijer (universitair docent zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek). prof. dr. ir. Herman van der Kooij (hoogleraar Biomechatronics and Rehabilitation Technology), drs. Jacqueline Kool (Kennismanager en mede initiatiefnemer van Disability Studies Nederland) en prof. dr. Martin Walton (bijzonder hoogleraar Geestelijke Verzorging Protestantse Theologische Universiteit).

In de deelsessies krijgt u gelegenheid om met tal van deskundigen over deelonderwerpen door te praten, zoals human enhancement, domotica en robotica, keuzes rond het begin van het leven, kunstmatige intelligentie en Big Data, informatietechnologie en privacy en nog veel meer.

De kaartverkoop start in januari via deze site. U kunt uw interesse alvast kenbaar maken door te mailen naar info@relief.nl, dan krijgt u van ons bericht zodra de tickets verkrijgbaar zijn.

Datum: 9 maart 2018
Tijd: 9.30 – 17.00
Locatie: Landgoed Zonheuvel
            Amersfoortseweg 98
            Doorn

Kosten: Voor leden: 95 euro
Voor niet-leden: 185 euro
Voor studenten: 45 euro

Programma 

 • 9:30 – 10:00 Viering o.l.v. Wout Huizing
  10:00 – 10:30 Inloop met koffie
  10:30 – 11:30 Welkom door Emile Lohman, voorzitter Reliëf
                        Introductie door de dagvoorzitter: Marije Stegenga
                        Lezing door Peter Paul Verbeek
                        Zij-licht
  11:40 – 12:45 1e ronde deelsessies
  12:45 – 13:45 Lunchpauze
  13.45 – 14:30 Lezing door Alistair Niemeijer
                        Zij-licht
  14:40 – 15:45 2e ronde deelsessies
  15:50 – 16:30 Gezamenlijke afsluiting met Martin Walton, ondersteund door zijn muzikale partners
  16:30 – 17:30 Informeel samenzijn