Van Raad van Toezicht naar Raad van Uitzicht

Eigentijds en relevant toezicht vanuit waarden

Wat is ‘eigentijds en relevant toezicht’ anno 2025? Welke ontwikkelingen zijn er gaande in het toezichthouders-land en wat betekent dit specifiek voor christelijke organisaties? Tijdens deze training kijken toezichthouders samen naar de (veranderende) maatschappelijke waarden die onze visie op toezicht kleuren en richten. 

In de Governancecode Zorg 2022 staat dit als volgt: De maatschappelijke positie van zorgorganisaties vraagt om passende waarden. Naast algemene waarden als integriteit, aanspreekbaarheid, betrouwbaarheid, zorgvuldigheid, professionaliteit, openheid en transparantie, maar ook doelgerichtheid en doelmatigheid, gaat het om door iedere zorgorganisatie zelf te bepalen waarden, passend bij haar eigen positie en doelstellingen. De waarden moeten zichtbaar worden in cultuur en gedrag. 

Ontdek samen hoe deze waarden vorm te geven en na te leven, juist als het in de boardroom spannend wordt of als er tegenstellingen ontstaan. Hoe blijven we dan in verbinding én gaan dialoog en debat aan om in verbinding én scherpte toezicht vorm te geven?  Denk ook aan de verplichting om een toezichtvisie te formuleren en samen met de raad van bestuur hierin samen te werken. Hoe doe je dat op een constructieve en opbouwende manier, met behoud van (christelijke) waarden? 

Volg deze training met gastdocent René Ravenhorst, organisatiepsycholoog en toezichthouder. Vanuit zijn kennis van en ervaring met strategische advisering, coaching en ontwikkelen van leiderschap in zorg-organisaties gaat hij graag met christen-toezichthouders het gesprek aan. Hij ziet waarden als essentiële ondergrond van succes. En tegelijk krijgen waarden pas écht waarde als deze in herkenbaar voorbeeldgedrag tot uiting komen, ook in de Boardroom. Bijvoorbeeld in situaties waarin belangen, waarden en principes tegengesteld zijn. Hoe daarmee ‘waarden-vol’ om te gaan? Dan komt het op moed en daden aan, meer dan op praten en het met elkaar eens zijn. 

Met als resultaten: 

  • Scherp in beeld hoe (christelijk) toezicht vaste waarden heeft én in beweging is, en welke handvatten dit biedt voor de eigen toezichtspraktijk 
  • Een kijkwijzer en enkele basic skills om conflict en tegenstelling hanteerbaar te maken 
  • Als toezichthouders sámen vanuit de praktijk de kwaliteit en impact van (christelijk) toezicht helpen door-ontwikkelen vanuit onze maatschappelijke rol. 

Programma: 

09.00 - Welkom door de directeur van Reliëf 
09.15  – Introductie en lezing ’Raad van Uitzicht; zelfreflectief, gedurfd en ingebed’ 
10.00 – Leerprogramma aan diverse tafels: dialoog over waarden, gedrag en tegenstelling
12.00 – Afsluitende inspiratiesessie; wat nemen we mee? Wat staat ons te doen?
12.30 – Gezamenlijke lunch (optioneel)  

 

Datum:
14 februari 2025

Trainer(s)
René Ravenhorst 

Locatie
Utrecht

Max. aantal deelnemers
30

Duur
1 dagdeel

Extra informatie

Accreditatie

Prijs:
Lid: € 450,- incl materiaal en lunch
Niet-leden: € 595,- incl materiaal en lunch 

Meld je vandaag nog aan